torstai 4. lokakuuta 2012

Tulostamisesta ja henkilökohtaisesta kirjoittimesta

Tavastian digitaalisten monitoimilaitteiden (=kopiokoneiden) sopimukset ovat päättymässä.
Uutta ratkaisua suunnitellaan ja taas kerran on periaatteellisena tavoitteena on vähentää henkilökohtaisia tulostimia. Sehän on yleensä hyvä idea, jos vähennys ei  kosketa omaa tulostinta.

Kuinka pitkä on se matka, jonka ihminen  jaksaa kävellä hakemaan tulosteitaan yhteiseltä tulostimelta?  Aika pitkältä ne paperit jaksaa hakea, jos ne ovat tärkeitä. Jos etäisyys tulostimelle kasvaa, niin tulostustarve vähenee.

Tietysti voi olla sellaisiakin tehtäviä, joissa tuloste pitää voida ottaa heti ja antaa esim tiskin takana olevalla asiakkaalle ilman että tuloste pitää hakea jostain käytävältä. Mutta onko sellaisia tehtäviä paljoakaan? Alkavatko opiskelijatkin mieluummin haluta paperit digitaalisessa muodossa, kuin rypistyvälle paperille?
Ainakaan koulureppuja näkee opiskelijoilla entistä vähemmän.

Onneksi jo nykyisissä tulostimissa on käytössä ns. turvatulostus, jolloin "salaiset" tulosteet saa kyllä tulostettua kopiokoneelle, ilman että ne joutuisivat jonkun toisen tulosteiden sekaan. Mutta yleensä nuo salaisena pidettävät tulosteet on hyvä syy vaatia omaa pikku tulostinta.

Mielenkiintoista on myös se että ihmiset eivät osaa/jaksa lukea tekstiä tietokoneruudulta. Vaan asia pitää ensin tulostaa, esim. sähköposti.Onhan se mukavampaa tietysti lukea paperilta, mutta kyllä sitä ruudultakin jaksaa lukea aika pitkiä juttuja. Itse kun saan jostain paperisen tulosteen, niin kyllähän sen säilytän, mutta aika harvoin siihen tulee sitten syvennyttyä. Asiat vaan tulee tarkastettua sitten netistä, kun tietoa tarvitsee.

Tulostaminen on selvästi vähenemässä, tai ainakin oman näkemykseni mukaan näin on. Itse en ainakaan halua erityisesti mitään paperilla, vaan netistä on mukavampi tarkastella asioita. Kotonakaan ei ole suuremmiten tarvetta tulostaa, matkalippuja joskus, eipä paljon muuta.

Paperien kopioiminen kopiokoneella on myös toiminto, jonka luulisi jo loppuvan kokonaan? Se pitäisikin mielestäni kieltää, sillä saman asianhan yleensä aina voi tulostaa. Opiskelijoille pitää varmasti antaa tehtäviä paperilla, mutta taitavat opiskelijatkin haluta mieluummin digitaalisen version.

Petri


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti