maanantai 18. toukokuuta 2015

Keskiviikko Kaurialan lukiolla, testissä Abitti-koe ja koe Moodlessa Nettiniilon nettimoodia hyväksikäyttäen

Abittia atk-luokassa

Kaurialan lukiolla testattiin Abitti-koetta saksan kielen ryhmällä. Koska isoimmalla osalla ryhmästä ei ollut omaa konetta käytössään, valittiin koetilaksi atk-luokka. Atk-luokassa homma onkin varsin helppoa ja näppärää toteuttaa, valmis kiinteä verkko toimii varmasti ja etukäteen usb-boottiin viritetyt koneet tekevät kokeen käynnistämisen varsin helpoksi. Tavastian atk-luokissa on oma ristikytkentänsä luokan koneita varten, jolloin luokan irroittaminen Abitti-koetta varten muusta koulun verkosta käy helposti, käytännössä vain yhden johdon irroittamalla.

Alunperin tarkoitus oli liittää luokan lankaverkkoon Nettiniilo antamaan langaton yhteys opiskelijoiden omille koneille, mutta kokeen alkaessa huomasimme Niilon unohtuneen autoon/pöydälle/jonnekin, ja muutama omalla koneella kokeeseen osallisutnut opiskelija lainasi verkkojohtoa atk-luokan koneesta.

Koetta ja kokeen alkua helpottamassa ja erityisesti opiskelijoiden omien koneiden Abittiin käynnistämistä neuvomassa oli paikalla muutama Kaurialan lukion opiskelija, ns. digi-tutor ja Aleksi Lahti Kanta-Hämeen digiope -hankkeesta. Digi-tutorit ovat tutustuneet erilaisten koneiden bioseihin ja kikkoihin, joilla koneet saadaan usb-tikulta käynnistettyä.
Heidän avullaan koe saatiinkin käyntiin yllättävän pienellä alkuhärdellillä. Yhden opiskelijan oman kannettavan verkkokortti ei Digabi OS:ssä toiminut, joten hänen täytyi tehdä koe koulun konetta käyttäen.
Kokeessa itsessään ei ollut mitään ihmeellistä, kaikki toimi. Erikoista Abitissa on yhä se, ettei koetilapalvelimen seurannasta näe, koska oppilas on kokeen lopettanut.

Abitti-koe Kaurialan lukion atk-luokassa osin omia, osin koulun koneita käyttäen.
Abitti-koe on vielä monelle opiskelijalle, ja opettajallekin, uutta. Tämän lisäksi oman tietokoneen boottaaminen USB-tikulta on monelle uusi asia.
Koulun koneet voidaan valmistella etukäteen koetta varten, mutta opiskelijoiden omien koneiden bios-asetusten muuttaminen ennen koetta usb-bootin mahdollistamiseksi, ja asetusten vaihtaminen takaisin kokeen jälkeen jotta koneen oma käyttöjärjestelmä käynnistyy, on melko stressaavaa jumppaa sekä opiskelijalle, että mahdolliselle tukihenkilölle.
Homma on vielä testailua, mutta milläs varmistutaan siitä, että käynnistyasetusten kanssa pelaaminen on täysin tuttua kun ensimmäiset "oikeat" kokeet pidetään.
USB-käynnistyssäätämiset, USB-tikkujen päivittämiset, koeverkon eristäminen muusta verkosta tai koeverkon rakentaminen aina erikseen - Jotenkin tuntuu, että koko Abitti-koetta tehdään hirvittävän vaikeasti ja työläästi.
Avoimen verkon kautta toimiva ratkaisu olisi paljon näppärämpi, huokeampi ja helpompi järjestäjien ja opiskelijoiden kannalta.

Moodle-koe ja Nettiniilo

Aamun Abitti-kokeen jälkeen vaihdoimme luokkaa ja ryhmää. Luvassa oli Moodleen tehty koe, joka tehtäisiin Nettiniilon wlan-verkon kautta, Nettiniilon nettimoodia ja selausrajoituksia hyödyntäen.
Aiempi testimme Lyseolla oli hieman epäonninen, mutta sittemmin Nettiniiloon ja erityisesti nettimoodiin on tullut päivityksiä ja parannuksia.
Kokeeseen osallistuva ryhmämme vahvistui aamusta, kun mukaan testaamaan tuli Nettiniilon kehittäjä, Opetus.TV:n Janne Cederberg.
Kokeeseen osallistui 22 opiskelijaa, jotkut omin laittein ja osa lukion iPadeja käyttäen.
Moodlen kokeessa oli pari linkkiä verkkosivuille, animaatio ja yksi Youtube-linkki. Tarvittavat osoitteet, 5 kpl, laitettiin Nettiniilon hallintasivun kautta sallituiksi osoitteksi. Edellisellä kerralla testatessamme rajoitukset Youtubeen tai Moodleen eivät toimineet, mutta nyt homma sujui jo paremmin ja rajoitukset tulivat käyttöön hetkessä.
22 opiskelijan koe sujui Nettiniilolla hyvin, eikä suorituskykyongelmia havaittu.
Joitakin huomioita kuitenkin:

  • Nettiniilon hallintasivu ei toimi oikein IE:llä. Kaiken tarvittavan saa tehtyä, mutta esimerkiksi tehdyt rajoitukset tai muutokset wlan-asetukset eivät säily näkyvissä, kun hallintasivun välilehtiä selailee. Myöskään verkkoon liittyneiden ja poistuneiden opiskelijoiden luettelo ei päivity. Kannattaa siis käyttää jotain toista selainta, esimerkiksi Chromea.
  • iPadien Safari-selainta käytettäessä padi saattaa pompata pois Nettiniilon wlan-verkosta. Tämä johtuu Applen tavasta tehdä ohjelmiaan yhditettynä Nettiniiloon laitettuihin rajoituksiin. Ongelma on kierrettävissä lataamalla iPadiin toinen selain, esimerkiksi Chrome, ja käyttää sitä.
  • Nettiosoitteiden rajauksissa pitää olla tarkkana isojen ja pienien kirjaimien kanssa. Jos rajaukseen on lipsahtanut iso kirjain ei verkkosivu aukea, nettiosoite kun on kirjoitettu pienellä. Tähän Janne Cederberg lupasi pikaisen korjauksen. 
  • 3G/4G-liittymin varustetuilla laitteilla laite saattaa luopua Nettiniilon wlan-verkon käytöstä ja ottaa mobiiliverkon käyttöönsä. Tällöinhän mitkään rajoitukset eivät enää päde, vaan internet on vapaasti auki. Mikäli laite osaa hyödyntää useampaa samanaikaista linkkiä, ei näitä laitteita huomaa Nettiniilon hallintasivun kauttakaan verkosta poistuneina opiskelijoina. 


Neetimoodi päällä ja Moodle-koe alkamassa. iPadien Safari-selain aiheuttaa pieniä starttivaikeuksia.
Kokeen päätteeksi kehoitimme opiskelijoita katsomaan Youtubesta haluamansa videon. Verkko kesti tämänkin kuorman hyvin.

Kaikkiaan hyvä aamupäivä Kaurialassa. Kiitos kaikille kokeisiin ja testeihin osallistuneille.

1 kommentti:

  1. Hyvä artikkeli. Olen myös käyttänyt niiden palveluja http://www.saleslion.fi/. Auttoivat hyvin nopeasti!

    VastaaPoista