maanantai 20. elokuuta 2012

Opiskelijoiden sähköpostit pilveen


Tavastian opiskelijasähköpostit siirrettiin MicroSoftin pilveen lukuvuoden alussa eli reilu viikko sitten.
Tavastiassa on oppilailla ollut oma sähköposti Tavastian perustamisesta lähtien. Sähköpostijärjestelmänä on toiminut Linux-palvelin. Järjestelmä on toiminut hienosti. Sama aihe on Helsingin Sanomien mukaan ajankohtainen muuallakin.

Pilvipalvelun tarjoama lähes rajaton kapasiteetti kuitenkin on ylivertainen omaan kapasiteettiin verrattuna. Tietysti  MicroSoftin pilvipalvelussa on lisäksi paljon muitakin etuja, esim SkyDrive.

Opiskelijat käyttävät sähköpostia vaihtelevasti. Osalla opiskelijoilla on useita sähköposteja ja he eivät erityisesti halua uutta sähköposteja. Osalla opiskelijoista sähköpostiosoitteet ovat kertakäyttökamaa, jolloin sähköpostiosoitteita on useita ja niitä käytetään hyvin satunnaisestia, joskus vain yhden kerran, jonka jälkeen osoite/salasana "unohdetaan". Osa opiskelijoista ei käytä sähköpostia ollenkaan. Pääsääntöisesti viestimme opiskelijoille vain koulun sähköpostiin, esim muistutus käyttäjätunnuksen päättymisestä. Kehotamme opiskelijoita kääntämään koulun sähköpostin haluamaansa osoitteeseen.

Tavastian opiskelijoiden sähköpositit ovat nyt MicroSoftin pilvessä. Siirtymävaiheemme oli pitkä, osa siitä kului tekniikan toimimisen varmistamiseen ja osa sitten vaan yleiseen mietintään. Tekniikan toimintaan saattamisessa (käyttäjätunnusten synkronoinnissa pilveen) oli eri vaiheita: omat skriptit ja  ILMin  eri versioita. Uusimmalla Identity Manager-versiolla kaikki näyttää toimivan hienosti.

Pitkä mietintäaikamme aiheutti sen että saimme nauttia eri muutoksista. Muutokset ovatkin pilviteknologiassa oma nautintonsa. Lähdimme toteuttamaan ratkaisua Live@eduun. Kirjoittelimme ohjeita ja koska muutos on pysyvää, niin korjailimme muutoksia ohjeisiimme. Vähän aikaa sitten MicroSoft julkaisi Office 365, johon tämä Live@edukin siirtyy. Se tietysti aiheuttaa taas uusia muutoksia ohjeisiin. Lisäksi vielä on tämä MicroSoftin Outlook -muutos. Sekään ei vähennä muutoksen määrää.
Pilviratkaisun käytössä on varauduttava muutokseen. Muutoksista kyllä yleensä ilmoitetaan hyvissä ajoin, mutta joskus niiden sovittaminen omaan aikatauluun voi olla haastavaa.

Opiskelijoiden sähköposti https://www.outlook.com/live.kktavastia.fi
Ohjeita opiskelijoille https://moodle.kktavastia.fi/mod/book/view.php?id=44640Ei kommentteja:

Lähetä kommentti