tiistai 9. lokakuuta 2012

Mobiililaitteista TavastiassaMobiililaitteet hankintoineen ja hallinnointeineen muodostavat It-palveluille haasteen. Ratkaisut ja toimintamallit pitää käydä läpi joka päivityksen jälkeen käyttöjärjestelmän ominaisuuksien muuttuessa. Yhtäkaikki, seuraavaksi tapa, jolla Tavastiassa mobiililaitteita hallinnoidaan.

Laitevalikoima


It-palvelut hankkii kaikki mobiililaitteet, ja pitää kirjaa laitteista. Hankinnat pyritään rajaamaan yhteen käyttöjärjestelmään. Tästä on luonnollisina etuina ylläpidon yksinkertaistuminen, lisälaitteiden ja infran sovittaminen yhdelle laitteelle on edullisempaa ja helpompaa sekä käyttäjien hyvät käyttökokemukset sovelluslöytöineen on hyödynnettävissä laajemmin.
Tavastiaan hankitaan pääsääntöisesti Applen mobiililaitteita.
Windows8 -tabletit muuttanevat kuviota ja käytänteitä.

Henkilökohtaisuus

Henkilökunnalle, esimerkiksi opettajalle, hankittava laite on tuon laitteen haltijan vastuulla. Haltija luo itselleen laitteen hallintaan vaadittavat tunnuksen, esimerkiksi AppleID:n, ja huolehtii siten itse myös laitteen sovelluksista ja varmuuskopioinnista. It-palvelut antaa käyttäjälle lähinnä käytön tukea ja opastusta, yksi tukimuoto on ollut iPad-kerho.

Sovelluksista

It-palvelut lataa opiskelijakäyttöön tuleviin laitteisiin perussetin eri ohjelmia. Ohjelmien päivittäminen jää käyttäjien tehtäväksi.

Yhteiskäytön haasteet


Oppilaille joko lyhytaikaiseen käyttöön tai pidempään lainaan hankittavat laitteet hallinnoidaan osastoille luotujen AppleID:en sekä MDM-palvelimen avulla.
MDM-palvelimella luodaan laitteelle profiili, jossa voi määritellä laitteen asetuksia, esimerkiksi wlan-verkot valmiiksi, ja toisaalta asettaa käyttörajoituksia ominaisuuksiin, kuten estää vaikka sovellusten asentaminen.
Uusi iPad liitetään mdm-palveluun ja asennetaan It-palveluissa opetuksen haluamalla tavalla, osaston omalla AppleID:llä. Oma AppleID siksi, että tälle tunnukselle voidaan hankkia omia sovelluksia ja hallinnoida osaston omia laitteita juuri tämän osaston haluamalla tavalla.
Laitteiden iCloud-palvelusta laitetaan päälle vain ”Find My iPhone.” iCloud-palvelu on yhteiskäytössä olevissa laitteissa hieman vaarallinen, se kun voi synkronoida pilveen muistiot, kalenterit yms. tietoja, joita ei seuraavalle käyttäjälle haluaisi välttämättä näyttää.
Lopuksi valmiiksi asennetusta laitteesta otetaan varmuuskopio.
Maksullisia sovelluksia varten osastojen AppleID:lle joko lahjoitetaan ko. sovellus tai ladataan rahaa lahjakortilta.

Lyhytaikaisessa käytössä oppilaita ohjeistetaan laitteen käytön lopetettuaan kirjautumaan ulos kaikista käyttämistään palveluista. Toinen vaihtoehto on nollata laite ja palauttaa lähtötilanne varmuuskopiosta, mutta tähän ei aina ole aikaa tai mahdollisuutta.
iOS 6:n myötä on oppilaan myös mahdollista ladata haluamansa sovellukset laitteeseen yksitellen AppStoren kautta, tosin tällöinkin pitää laitteen tietää vähintään AppleID ja salasana. 

Tietoliikenneyhteydet


Tavastiassa mobiilikäyttäjille tarjotaan kaikkialla koulun alueella avoin langaton verkko. Verkko on eriytetty koulun järjestelmistä, eli se on vain yhteys internetiin. Tämän lisäksi tiloissa, joissa on käytössä AppleTV, on toiminnassa tilan oma langaton verkko. Jossain ipadien välisisiä yhteyksiä vaativissa ohjelmissa saattaa ilmetä ongelmia, jos padit ovat yhteydessä koulun yleiseen avoimeen verkkoon. Ongelma saattaa liittyä reititykseen tai ip-osoitesarjoihin. Käytettävät ohjelmistot ilmeisesti olettavat, että tietoliikenneyhteys muodostetaan samassa aliverkossa olevien laitteiden välille siten, että välissä on korkeintaan yksi reititin/kytkin. Siksi saattaa syntyä tarvetta opetustilojen omille verkoille, mikä ei tietysti helpota laitteiden käyttöä vapaasti missä vaan.

Janne ja Petri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti