Hetken aikaa it-palvelut osastolla on ollut käytössä Windows-tabletit. Laite on
Lenovon 10,1" tuuman tabletti Lenovo Thinkpad Tablet 2. Tableteissa on asennuttana Windows 8 Pro -käyttöjärjestelmä.
Itselläni on ollut viihdekäytössä iPad, joten jonkinlaista vertailukohtaa on.
Vertailua iPad-kotikäytttäjän näkökulmasta
Laitteen ehdoton etu muihin tabletteihin verrattuna on se että siihen saa samat ohjelmistot, mitkä toimivat normaalissa pöytäkoneessa/läppärissä, eli esim Office 2013. Samoin meillä käytössä oleva Seutukeskuksen verkkotyöpöytä ja asiakirjahallinnossa käytösssä oleva Tweb toimivat tabletissa.
Se vaikuttaa käteen ihan mukavalta ja käyttötuntuma on ihan ok. Kuvasuhde on ainakin iPadiin verrattuna outo, vähän liian laajakuvainen ja pystysuunnassa laitetta ei sen takia tule juurikaan käytettyä.
Tabletit on myös kytketty "normaaleina" tietokoneina Tavastian AD:hen. Tämän avulla niihin voidaan kohdistaa samoja toimenpiteitä kuin normaaleihin tietokoneisiin. Ohjelmistoja voidaan päivittää ja niiden asetuksia voidaan muuttaa. Samoin esimerkiksi tulostaminen onnistuu.
Koska tabletin ohjelmistot ovat samat kuin työkoneessa, niin laitteen käyttökin poikkeaa ainakin omasta iPad-käytöstä. Windows 8:n käyttö poikkeaa jonkin verran iPad-käytöstä. Windows 8:ssa on mahdollista "poiketa" välillä normaalissa Windows -työpöytänäkymässä, joskus sinne on pakko mennä koska Windows 8:ssa ei ole vielä kaikkia samoja ohjelmistoja kuin iPadilla on. Mutta käytännössä kaikista ohjelmista löytyy se normaali Windows-versio. Esim Facebookista ei ole tällä hetkellä erillistä aitoa Facebook-appsia, mutta epävirallisia löytyy. Toisaalta esim Facebookin ipad-appsissa on aina ollut mielestäni jotain puutteita, joten jotkut asiat on sitten pitänyt tehdä oikeasta selaimesta, vähintään iPadin omalta selaimelta, useimmiten Windows-koneelta. Windows-tabletissa on molemmat samassa paketissa.
Windows 8 antaa mukavasti mahdollisuuden muokkailla asetuksia. Windows 8:sta poistetun perinteisen Start-nappulankin saa halutessaan, erikseen ladattavalla ohjelmalla takaisin. Halutessaan saa IE10:n tilalle jonkun toisen selaimenkin. Samoin kaikki mahdolliset Windows -sovellukset ovat asennettavissa.
Tärkeää Windows 8 -koneen käytössä on huolehtia antivirus-ohjelmistosta. Meillä on käytössä F-Secure, joka asentui koneeseen sujuvasti ja ei näytä mitenkään häiritsevän koneen käyttöä. 2 GB:n keskusmuisti ja PC-koneeseen verrattuna ei niin super-nopea prosessori asetttavat omia rajoituksiaan tabletin käyttöön. Kaikki kotikäyttäjän tarvitsemat internet-selailut kyllä onnistuvat.
Olisiko tabletista kannettavan tietokoneen korjaavaksi?
Työpöytäohjelmistojen käyttäminen kaipaa usein näppäimistöä ja tavallista hiirtä. Sellaiset (ihan tavalliset USB-kytkentäiset) saa kytkettyä ainakin meillä käytössä olevaan telakkaan. Telakkaan saa myös lankaverkon ja näytönkin. Näyttöliitäntä on HDMI ja meillä ei oletuksena sellaista kytkentää ole näytöissä, HDMI2VGA-sovittimella ongelman saa ratkaistua.
Kannettavalla usein näytetään dataprojektorilla esitystä. Tabletissa on mini-HDMI-liitin joten kuvan esittämiseksi tarvitaan sopivan jatkojohto.
Kannettavasta löytyy myös normaali USB-liitin, jolla tablettiin saa kytkettyä USB-laitteita. Ainakin USB-tikku toimii normaalisti, luultavasti kaikki muutkin Windows-koneissa toimivat USB-laitteet toimivat.
Mm tekstinkäsittely ja taulukkolaskenta tabletilla edellyttävät mielestäni näppäimistöä ja hiirtä. Jos työpöydällä on telakka niin se kyllä helpottaa käyttöä huomattavasti, mutta jos näppäimistöä kaipaa muualla niin taas pitäisi olla erillinen näppäimistö mukana. USB-liitännällä tablettiin saa kyllä tavallisen näppäimistön tai hiiren kiinni. Kannettavaan minisellaiseenkin verrattuna näyttö on pieni, mutta kyllähän sillä pärjää, jos ei ole tarvetta normaalisti läppärinkään resoluutiota pienentää.
Ihan suoralta kädeltä en uskalla suositella Windows-tablettia kannettavan korvaajaksi. Tuo riippuu tietysti niin paljon käyttötavasta, mutta varmasti tämä on usealle riittävä tietokone. Ehkä pelkällä tabletillakin pärjää, mutta jos on mahdollisuus käyttää oikeaa tietokonetta, niin helposti sellaista alkaa käyttämään, esim kun kirjoittaa tällaista blogia. Jos tietokoneen käyttö on pääosin netin selaamista, powerpoint-esitystä, sähköpostia ja kalenteria ja satunnaisesti jotain Populuksia, Rondoa. Twebiä ja esim Winhaa niin kyllähän tämä varmasti on riittävä työkalu.
Petri
Näppäimistö on kyllä tärkeä osa työtablettia. iPadissa en sitä erityisesti kaipaa, kun sillä pääasiassa surffailen, mutta jos tabletti on kannettavan tietokoneen korvaajana, niin välttämättä sillä pitäisi pystyä kirjoittelemaan helposti: joskun pidempiäkin juttuja ja helposti korjaamaan kirjotusvirheitä. On-screen-näppäimistöllä homma ei vaan onnistu, esim Wordiä käyttäessä on-screen näppäimistö haukkaa dokumentin näyttöalasta liian suuren alan.
VastaaPoistaKun tabletti on työpöydällä telakassa, niin siinä voi helposti käyttää normaalia näppäimistöä, mutta esim neuvotteluhuoneessa muistiinpanoja kirjoittaessa ollaan Windows-tabletin on-screen-näppäimistön äärirajoilla (iPadilla on-screen-näppis toimii mielestäni paremmin.)